Nederland heeft zijn eerste Europees specialist in de veterinaire gedragskunde

Januari 2015

Gedragskundig dierenarts Valerie Jonckheer-Sheehy behaalde deze maand de titel ‘Specialist Gedrag Gezelschapsdieren’ (Veterinaire Gedragsdeskundige), die erkend wordt door de European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine (ECAWBM).

De ECAWBM is samen met de Europese veterinaire specialistische colleges voor onder meer Chirurgie (ECVS), Dermatologie (ECVD), Oogheelkunde (ECVO) en Interne Geneeskunde (ECVIM) verenigd in de European Board for Veterinary Specialisation (EBVS).

Jonckheer-Sheehy mag de titel ‘Diplomate’ in de veterinaire gedragskunde voeren, omdat deze als discipline geregistreerd staat bij de ECAWBM. Daarnaast mag Jonckheer-Sheehy zich nu ook 'Specialist' noemen, een term die voorbehouden is aan dierenartsen die, na het behalen van het Dierenartsendiploma, een erkende specialistentitel hebben gehaald.

Jonckheer-Sheehy: "Op heel jonge leeftijd was ik al gefascineerd door het gedrag en het welzijn van dieren. Daarom wilde ik dierenarts worden.

Huisdierhouders willen sneller van hun dier af wanneer zij gedragsproblemen vertonen – dit geldt veel meer dan wanneer ze last hebben van andere medische klachten. Als jonge dierenarts kwam ik er dan ook achter dat dit de meest voorkomende reden is om een huisdier in te laten slapen. Dat werd ook bevestigd door diverse internationale wetenschappelijke onderzoeken. Daarom ben ik als dierenarts mij gaan specialiseren in veterinaire gedragskunde.

Gedragsproblemen bij dieren leiden vaak tot een verstoring in de relatie met mensen. Dit kan leiden tot frustratie, angst of leed bij het huisdier (en teleurstelling en onbegrip bij zijn eigenaar), terwijl dit probleem vaak effectief te behandelen en te voorkomen is.

Dierenartsen die op dit gebied gespecialiseerd zijn, behandelen alleen dieren die pathologisch of ziek gedrag vertonen. Pathologisch gedrag betekent dat het gedrag, hoewel het soms normaal lijkt, ziekelijk is en dat het dier waarschijnlijk lijdt. Het is een mentaal gezondheidsprobleem en het is vaak te wijten aan een onevenwichtige balans van de neurotransmitters (chemische stoffen) in de hersenen. Dit kan, net als bij mensen, bij dieren voorkomen.

Het wordt dus niet veroorzaakt door onvoldoende training en het is ook niet de schuld van de eigenaar. Alleen een gedragsspecialist (een veterinaire gedragsdeskundige) kan dit behandelen.

De wetenschappelijke kennis op het gebied van veterinaire gedragskunde ontwikkelt zich sterk in het buitenland. In Nederland staat deze discipline echter nog in de kinderschoenen. Mijn doel is de mens-dierband te herstellen en daarbij zowel de eigenaar als zijn huisdier te helpen. Daarmee strijd ik tegen de belangrijkste reden waarom mensen ervoor kiezen dieren te laten inslapen of ze af te staan. Zo hoop ik het welzijn van dieren te verbeteren."

english versionnederlandse versie

Want to know more about animal behaviour and animal welfare and see some interesting behaviour cases? Then check us out regularly on facebook. For current animalytical activities and hot topics, follow us on twitter. New updates weekly!!!

Make an Appointment?

Dogs/Cats:
Tel: 0317 419120
Dutch Veterinary Referral Centre de Wagenrenk

Horses and other species:
Contact Form