Bart, straathond uit Spanje; agressie naar kinderen

November 2014

Februari 2011 hebben wij onze Bart opgehaald bij een pleeggezin waar meerdere honden uit Spanje opgevangen werden/worden, wij hadden toen al een Friese Stabij van 4 jaar oud. Bart was  ongeveer 3 maand oud en net 2 weken bij het pleegezin. Zijn achtergrond was niet geheel duidelijk, maar het kwam erop neer dat hij als pasgeboren pup samen met zijn 6 broertjes en 1 zusje in een vuilcontainer in Spanje gevonden was. Een aantal broertjes waren toen wij Bart kregen ook al geadopteerd in Nederland. In het begin zijn we alleen maar bezig geweest met poep en plas ruimen en proberen hem wat steviger te laten worden, maar allengs ging het beter.

We probeerden hem zo snel mogelijk aan alles te laten wennen, want hij was wel wat angstig, met name naar kinderen,we gingen ook naar puppytraining, gh, gh1 etc. Toen hij een maand of 6 was begonnen de problemen, mensen, kinderen die bij ons thuis kwamen werden met bespringen, gegrom en soms ook happen begroet. Als hij bij ons achter op het zandpad losliep en 1 van onze buren met de motor aankwam werd deze bestormd en werd er gehapt. Om dit gedrag te vermijden ga je je aanpassen aan de hond; niet meer loslopen achter op de zandweg, achterdeur op slot ( zodat er niet zomaar iemand onverwacht binnen kan lopen), poort achter in de tuin op slot, bordje aan huis met “ hier waak ik”, als er visite komt honden in de berging etc. We hadden intussen ook nog contact gehad met mensen die een van Bart’s broertjes hadden geadopteerd en ook al van alles ( homeopathische middelen, therapeuten etc.) hadden geprobeerd. Uiteindelijk hebben ze de hond in moeten laten slapen. We hadden al wel eens wat informatie gevraagd bij de hondenschool waar we met Bart trainden, maar daar kwamen we niet echt verder mee. Ook onze dierenarts dacht mee en gaf ons wat adressen door, maar we twijfelden in het maken van de juiste keuze.

Totdat we afgelopen voorjaar met onze twee honden voor de periodieke spuiten ( Ziekte van Weijl etc.)bij haar kwamen en ze ons het adres van mevrouw Jonckheer gaf en er bij vertelde dat ze goede berichten over haar had vernomen. Omdat wij ook wel zagen dat het niet beter ging en met in ons achterhoofd het verhaal van Bart’s broertje, besloten we een afspraak te maken.

Vooraf aan het eerste consult moesten we een vragenlijst invullen. Bij het eerste consult werd er heel veel informatie door haar gevraagd, ze wilde ook dat onze andere hond meekwam (wisselwerking). Ook stelde ze voor om met medicatie te beginnen, om de angst (want dat lag eraan ten grondslag) te dempen. Er werd nog een bloedonderzoek gedaan of hij deze medicatie kon verdragen. We kregen handzame info mee, een behandelplan, waar bv ook instond angstsignalen bij honden te onderkennen, gedragsmodificatie. Daarnaast kregen we “ huiswerk”, we moesten een digitaal logboek bijhouden en elke week  opsturen, waarna we feedback kregen. Ook werd ons gevraagd filmpjes van situaties (vrij spelen, aan de lijn op straat lopen, alleen thuis zijn etc.)op te sturen.

Voor het tweede consult, na 2 maand, moesten we weer een vragenlijst invullen. Tijdens dat consult hebben we besproken hoe het ging, of het allemaal lukte met de oefeningen, of Bart nog last had gehad van de medicijnen etc. Het advies was om zo door te gaan, ook met de medicatie. Na ongeveer 3 maand weer geweest, na eerst weer een vragenlijst ingevuld te hebben thuis (we hebben toen ook aangegeven dat er toch wel dusdanig verbetering was, voor ons in ieder geval voldoende, om de consulten te stoppen, maar wel “ een vinger aan de pols te houden”). Dit ook tijdens het derde consult met mevrouw Jonckheer besproken, waarna ze nog even met ons en de honden “ de straat op” is geweest om te kijken hoe dat ging. Ze was tevreden en we hebben afgesproken zo door te gaan, ook met de medicatie en tussendoor nog een keer mailcontact te hebben en dan in februari 2015 nog een keer te komen om over evt. stoppen van de medicatie te praten.

Wij zijn tevreden over de manier waarop het probleem is aangepakt, er is naar onze mening goed en weloverwogen een plan gemaakt, we zien ook duidelijk verbetering bij Bart en mogelijk zal dit zich nog verder voortzetten. We hopen ook door dit schrijven meerdere mensen , maar zeker HONDEN te helpen!!

english versionnederlandse versie

Want to know more about animal behaviour and animal welfare and see some interesting behaviour cases? Then check us out regularly on facebook. For current animalytical activities and hot topics, follow us on twitter. New updates weekly!!!

Make an Appointment?

Dogs/Cats:
Tel: 0317 419120
Dutch Veterinary Referral Centre de Wagenrenk

Horses and other species:
Contact Form

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Mijndomeinwebsitemaker.nl