Duvel, Staffordshire bull terrier, 3 jaar; hyperreactiviteit


November 2014

Toen we Duvel bij zijn fokker op 8 weken gingen halen, zeiden ze dat we hem de juiste naam hebben gegeven. Hij was een echte wervelwind die zich overal mee wou bemoeien. Als pup was duvel tegelijkertijd zowel een superhond als onhandelbaar. Er ging heel veel goed, hij was snel zindelijk, blafte zelden, was nieuwsgierig, aanhankelijk en vriendelijk tegen mensen en honden. Duvel kon zich echter ook heel vervelend gedragen. Hij was overenthousiast bij de geringste prikkeling, sprong tegen iedereen op (hij was 10 weken toen hij zijn eerste kindje omver duwde) en was extreem happerig. We konden amper met hem spelen aangezien hij zo snel overprikkeld raakte.


2 maal een puppycursus, nog een cursus voor adolescenten en heel veel zelfonderzoek heeft zeker geholpen. Duvel was in zekere zin handelbaar in huis bij mij en mijn vriendin. Maar van het moment dat er bezoek was of we hem naar een vreemde omgeving brachten, veranderde duvel snel weer in een gestreste stuiterbal die niet wist wat hij met zichzelf moest doen. Ik had het gevoel dat ik met zijn training resultaat bereikt had, maar ook een grens waar ik niet overheen kwam. Veel mensen vertelden ons dat dit het ras was, een stafford heeft gewoon veel energie. Of dat hij een harde hand nodig had.

Op een gegeven moment hadden mijn vriendin en ik ons neergelegd bij de situatie. Dit totdat een orthopeed ons naar dr. Valerie Jonckheer-Sheehy verwees. Tijdens het eerste consult bij Valerie was het een opluchting om te horen dat het gedrag van Duvel helemaal niet normaal was, ook niet voor een Stafford. Duvel had natuurlijk 2 uur de hele boel op stelten gezet bij Valerie. Ik voelde me ook erg begrepen in de frustrerende zoektocht. Gelukkig was ik het helemaal eens met filosofie van Valerie over hoe met een hond om te gaan. Zij adviseerde gerichte gedragsoefeningen naast medicamenteuze ondersteuning. Alhoewel we initieel sceptisch waren om Duvel medicatie te geven ben ik er nu van overtuigd dat de medicatie een voorwaarde is om met Duvel verdere stappen te maken.

Nu zijn we ongeveer een jaar en half verder, heel wat mailcontact en controle-consulten achter de rug. Wij zijn ontzettend blij met hoe Duvel vooruitgang heeft geboekt. Het feit dat hij zo goed als nooit nog hapt, is voor ons de grootste vooruitgang, iets waar we eigenlijk niet meer op gehoopt hadden. De rol die Valerie hierin heeft gespeeld, is immens. Haar kennis, gecombineerd met een grote wil om je te begrijpen en te helpen, heeft veel verschil gemaakt.

Natuurlijk blijft Duvel een hond waarin we moeten blijven investeren, waarschijnlijk de rest van zijn leven. Maar nu kunnen we er ook echt van genieten. Merci Valerie!

english versionnederlandse versie

Want to know more about animal behaviour and animal welfare and see some interesting behaviour cases? Then check us out regularly on facebook. For current animalytical activities and hot topics, follow us on twitter. New updates weekly!!!

Make an Appointment?

Dogs/Cats:
Tel: 0317 419120
Dutch Veterinary Referral Centre de Wagenrenk

Horses and other species:
Contact Form