Fjodor, Dobermann, 2.5 jaar oud; hyper, oncontroleerbaar (angststoornis)

December 2014

We kregen Fjodor in augustus 2012 toen hij bijna 4 maanden oud was. Fjodor is onze 4e Dobermann onze vorige was op 12 jarige leeftijd in april daarvoor overleden.

Vanaf het moment dat we hem kregen had Fjodor 2 gezichten, hij was voor ons vanaf moment één een hele lieve aanhankelijke en rustige hond  maar o wee als er iets gebeurde, mensen die langs kwamen of wandelen en uitgaan, dan werd hij oncontroleerbaar, hyper, ongericht en niet aanspreekbaar of corrigeerbaar. Alleen als we uit eten gaan en hij onder de tafel op zijn kleedje ligt gedraagt hij zich voorbeeldig.

Op de puppy cursus leerde hij snel maar ook daar had hij een tweede gezicht van het ene op het andere moment was het een ongeleid projectiel aan een lijntje. Het geleerde kon hij niet meer in praktijk brengen. Ook thuis werd hij inmiddels steeds nerveuzer, rustig gaan liggen (behalve ’s nachts) wilde hij niet, zodra wij bewogen was hij er weer.

Daarnaast had Fjodor ook nog veel buikpijn en veel diarree. Hij was mager en bleef het ook, en wilde regelmatig niet eten. We liepen de deur bij de dierenarts plat voor de ene na de andere ontsteking en het gevoel dat we  dat er iets lichamelijks met hem aan de hand was. Er werd niets gevonden.

Vele Dobermann eigenaren wilden ons doen geloven dat het ras-eigen gedrag was en dat het wel over zou gaan als hij door de puberteit heen was. Toen hij 7 maanden was viel hij met succes tijdens het uitgaan uit naar iemands arm, zonder enig teken vooraf te geven. Ook bond hij de strijd met ons aan om frisdrank blikjes te scoren om die vervolgens nooit meer los te laten. Hij verdwijnt dan in zichzelf en dat kan uren duren. We gingen met hem naar Martin Gaus voor een gedragstest en advies. Ze vonden hem een koning op zijn troon en we moesten hem totaal negeren. Maar in plaats van beter ging het steeds slechter met Fjodor, we zagen hem lijden en we besloten het advies om hem te negeren te laten voor wat het was. Dat was opluchting voor Fjodor maar zijn gedrag veranderde niet.

Ik werd steeds volhardender met het zoeken naar mensen (gedragsdeskundigen) die mij verder zouden kunnen helpen. Zo kwam ik bij iemand terecht die mijn mening deelde en het absoluut geen normaal gedrag vond. Het was inmiddels zo dat zelfs lopen over ons eigen tuinpaadje al te veel prikkeling gaf. We trainden ons suf maar ondanks dat we zagen dat Fjodor het wel begreep kon hij er niets mee en hij was inmiddels zo sterk en groot dat we hem amper meer konden houden. Maar op een dag tijdens een training kwam mijn trainster die zelf bij een dierenarts werkt met de naam van Valerie. We hebben geen moment geaarzeld om een afspraak te maken. We waren ten einde raad.

Na een hele middag bij Valerie te zijn geweest kregen we eindelijk het gevoel dat we werden gehoord, en voelden we ons gesteund in onze volhardendheid. De manier van werken deed gelijk degelijk en vertrouwd aan. Fjodor moest eerst door een collega worden gezien om lichamelijke problemen op te lossen en uit te sluiten en tegelijk gingen we aan de slag met diverse hulpmiddelen en trainingen. Uiteindelijk blijkt hij overgevoelig voor veel voer en staat hij nu op een hypo-allergeen dieet. Sindsdien heeft hij geen buikpijn en diarree meer gehad en uiteraard komt ook dat het gedrag ten goede. Toen hij lichamelijk klachten vrij was heeft Valerie medicatie voorgeschreven. De manier van trainen deed hem al goed maar met de medicatie erbij kregen we een compleet andere hond. Hij is nu veel rustiger, aandachtiger, en heel belangrijk trainbaar. Het lieve karakter wat we in het begin zagen komt nu heel goed uit de verf. Inmiddels kan ik met Fjodor langs blikjes lopen zonder dat hij er naar uitschiet. Ook vreemde mensen en andere honden gaat steeds beter. We blijven altijd proberen om zoveel mogelijk moeilijke situaties te vermijden, maar we hoeven niet meer zo heel bang te zijn dat het mis gaat. Het trainen en de manier van omgaan met  Fjodor is inmiddels een way of life geworden. De trainings methoden en middelen die Valerie ons aanreikt zijn zeer effectief en succesvol gebleken. Zonder Valerie zou zo’n grote en sterke hond als Fjodor groot gevaar lopen om eens een ongeluk te begaan met alle gevolgen van dien.

Nu genieten we elke dag van Fjodor en hebben we veel plezier in het trainen en verbeteren van zijn gedrag. We hebben het altijd wel geweten Fjodor is gewoon een superhond en we danken Valerie voor wie ze is.

english versionnederlandse versie

Want to know more about animal behaviour and animal welfare and see some interesting behaviour cases? Then check us out regularly on facebook. For current animalytical activities and hot topics, follow us on twitter. New updates weekly!!!

Make an Appointment?

Dogs/Cats:
Tel: 0317 419120
Dutch Veterinary Referral Centre de Wagenrenk

Horses and other species:
Contact Form