Wat elke hondeneigenaar zou moeten weten over vuurwerk!

Auteurs:

Valerie Jonckheer-Sheehy MVB MRCVS MSc LAS CertWEL Dip. ECAWBM (BM) Dip. ECAWBM (AWSEL)
Dierenarts, Specialist Gedrag en Dierenwelzijn
Veterinair Specialistisch Centrum de Wagenrenk, Wageningen, Nederland

 

Kelly Ballantyne DVM 
Behavior Resident in Private Practice, American College of Veterinary Behaviorists
Chicagoland Veterinary Behavior Consultants, Chicago, USA 

Originally posted in English
Vertaald naar het Nederlands door Maartje Smetsers.

15 september 2015


Inleiding

Jaarlijks staan miljoenen honden over de hele wereld doodsangsten uit wanneer ze vuurwerkgeluiden horen. Denk aan de Bonfire night in het Verenigd Koninkrijk, Independence Day (4 juli) in de Verenigde Staten, oud en nieuw over de hele wereld en Diwali Festival in India. Het ontwikkelen van reactief, onzeker, angstig of fobisch gedrag in reactie op het geluid van vuurwerk is een veelvoorkomend gedragsprobleem bij honden. Vaak lijden honden met dit probleem tevens aan andere overgevoeligheden voor geluid (bijvoorbeeld onweer) en angststoornissen, in het bijzonder verlatingsangst.

Het probleem signaleren
Wanneer moet u zich zorgen maken? Uw hond heeft mogelijk een probleem wanneer hij herhaaldelijk op een van onderstaande manieren reageert op geluiden van bijvoorbeeld vuurwerk:

Veel voorkomende signalen van angst bij het horen van vuurwerk

Oren naar achteren of beneden

Niet meer bewegen

Staart laag of tussen de benen

Trillen

In elkaar duiken

Weigeren te eten

Rusteloosheid die zich kan uiten in ijsberen of cirkelen

Plassen, poepen of braken

Verstoppen of proberen te vluchten

Hijgen

Het vernielen van spullen of graven

Verwijden van de pupillen

Een toe- of afname van aandacht zoekend gedrag

Hyperwaakzaamheid ofwel continu om zich heen kijken

Het vermijden van oogcontact

Frequent gapen en likken van de lippen

Op zij of rug rollen

Overmatig kwijlen

Het naar achter trekken van de mondhoeken

Vocaliseren (huilen, piepen of blaffen)

Zichzelf overmatig wassen

Overmatig krabben

* NB. Deze lijst is niet volledig en wanneer uw hond één van deze signalen laat zien in reactie op een geluid betekent dit niet per definitie dat uw hond lijdt aan een geluidsfobie. Wanneer uw hond één of meerdere van deze signalen laat zien in reactie op welk geluid dan ook is het verstandig contact op te nemen met uw dierenarts.

In welke honden komen dergelijke problemen voor?
Geluidsfobieën kunnen voorkomen bij honden van elke leeftijd, ras, geslacht en castratie status. Echter, herdershonden zoals Duitse Herders en Border Collies lijken een verhoogde gevoeligheid te hebben voor het ontwikkelen van een geluidsfobie. Jonge en oude honden zijn mogelijk ook extra gevoelig.

Waardoor wordt het veroorzaakt?
Niemand durft met zekerheid te zeggen waardoor geluidsfobieën ontstaan. We weten wel dat honden de aandoening kunnen erven en dat het tot uiting kan komen na een traumatische ervaring of andere gebeurtenis. Het ontstaan van de aandoening hangt mogelijk samen met problemen in de informatie verwerking in de hersenen, maar lijkt niet veroorzaakt te worden door een extreem goed gehoor. Het lijkt erop dat honden met een angstig temperament gevoeliger zijn voor geluiden. Als uw hond lijdt aan een ware geluidsfobie is het waarschijnlijk dat één of meerdere dieren in zijn of haar familie een soortgelijk probleem hebben en dat zijn of haar nageslacht de gevoeligheid zal erven. Fokken met honden die lijden aan een dergelijk probleem wordt daarom afgeraden.

Medische problemen
Er is een lange lijst aan medische problemen die uw dierenarts dient uit te sluiten wanneer hij of zij aan vuurwerkangst denkt. Uw dierenarts acht naast een uitgebreide anamnese en een compleet lichamelijk en neurologisch onderzoek mogelijk ook bloedonderzoek noodzakelijk om deze condities uit te sluiten.

Management

  1. Het vermijden van de prikkels: honden met een geluidsfobie moeten niet meegenomen worden naar vuurwerkshows in de hoop dat ze eraan zullen wennen. Sterker nog, dit zal hun angst waarschijnlijk alleen maar vergroten. Evenementen met voorspelbaar en omschreven vuurwerk moet koste wat het kost worden vermeden. Verwijder de hond van de locatie gedurende het vuurwerk.
  2. Het veranderen of wegnemen van de prikkels: Verander of verwijder geluiden zoals vuurwerk. U kunt overwegen u hond (middels positieve training) te leren om oordoppen of geluidswerende koptelefoons (Mutt Muffs: www.safeandsoundpets.com) te dragen. Een alternatief is om hem in een geluidsdichte ruimte of een ruimte met akoestische tegels te houden. In sommige gevallen kan het helpen om achtergrond geluid zoals van de TV, radio of ruis aan te zetten. Zorg er dan wel voor dat deze geluiden niet zo hard staan dat ze de angst verergeren. Zorg ervoor dat alle jaloezieën, gordijnen en luiken gesloten zijn tijdens een evenement met vuurwerk.
  3. Gebruik nooit straf: Straf uw hond niet fysiek of door te schreeuwen als hij reageert op het geluid van vuurwerk. Dit zal hem alleen maar reactiever en/of angstiger maken en hij kan zelfs agressief op u reageren. Het leert hem waarschijnlijk ook dat hij zich met recht zorgen maakte over de situatie.
  4. Veilige haven: Creëer een veilig plek voor uw hond met zijn eigen deken en een paar bekende speeltjes. Geef hem op die plek eten of laat er regelmatig iets lekkers achter. Laat uw hond hieraan wennen ruim voor het vuurwerkseizoen begint (het kan ook een plek zijn waar uw hond al aan gewend is). Als u denkt dat uw hond naar deze plek zal willen vluchten tijdens het vuurwerk probeer hem dan vooraf al op die plek tot rust te laten komen. Het zou ideaal zijn als deze plek zich in een kamer midden in huis bevindt.
  5. Medicatie: Uw dierenarts kan angst remmende medicatie voorschrijven om het lijden van uw hond te minimaliseren. Het doel van angst remmende medicatie is om de intensiteit van de angst van uw hond te verminderen. Deze medicijnen moeten worden voorgeschreven en gebruikt in combinatie met een gedragstherapie plan, uitgestippeld door uw dierenarts. Een gediplomeerde gedragstherapeut voor honden kan ook helpen met de gedragstherapie[1]. Geef uw hond alstublieft geen medicijnen zonder overleg met uw dierenarts aangezien dit zijn of haar gezondheid ernstige kan schaden.
  6. Dieet: Uw dierenarts kan u een ander voer of supplement adviseren. Verander het dieet van uw hond niet en geef geen supplementen zonder overleg met uw dierenarts.
  7. Feromonen en homeopathische behandeling: Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van dergelijke stoffen in honden met een geluidsfobie. Houd in uw achterhoofd dat homeopathische middelen niet per definitie veilig zijn.
  8. Anxiety Wrap: Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat dit zou werken in vuurwerk gevoelige honden. Echter, het dragen van een dergelijk shirt zal uw hond waarschijnlijk niet schaden wanneer hem op een positieve manier geleerd is deze te dragen. U moet te allen tijde bij hem blijven wanneer hij de wrap draagt om te voorkomen dat hij oververhit of verstrikt raakt.
  9. Troosten van de hond: Probeer thuis te zijn of vraag of iemand anders bij uw hond kan blijven tijdens een vuurwerk evenement. Er is geen bewijs dat het troosten of negeren van uw hond hem helpt of de problemen verergerd. Voor sommige honden helpt het om hen stevig vast te houden en over hen heen te leunen. Doe dit echter alleen als uw hond uit zichzelf naar u toekomt en u denkt dat hij hier baat bij heeft. Laat hem direct los als hij zich verzet. In sommige gevallen kunnen ook lange, stevige aaibewegingen uw hond helpen te ontspannen.
  10. Het afspelen van CD’s met vuurwerkgeluiden?: In sommige gevallen van desensitisatie en counter conditionering kan uw dierenarts u aanraden om CD’s met vuurwerkgeluiden af te spelen. In feite betekent dit dat u uw hond laat wennen aan het geluid van vuurwerk door de CD’s af te spelen op een volume wat geen paniekreactie oproept en hem hiervoor te belonen. U werkt geleidelijk door een programma tot uw hond het geluid van vuurwerk ziet als iets positiefs! U moet niet zelfstandig aan een dergelijk programma beginnen zonder overleg met uw dierenarts. Uw dierenarts of een gediplomeerde gedragstherapeut1 voor honden kan u helpen met het programma als u extra hulp nodig heeft.

Onthoud
Als uw hond reageert op vuurwerk moet u een afspraak maken bij de dierenarts voor een compleet lichamelijk onderzoek. Aangezien zijn welzijn ernstig aangetast kan zijn, is het essentieel dat overige angststoornis(sen) worden gediagnosticeerd en behandeld. Als de problemen van uw hond erg complex blijken te zijn kan uw dierenarts u doorverwijzen naar een dierenarts gespecialiseerd in gedrag.

Copyright Valerie Jonckheer-Sheehy en Kelly Ballantyne 2013

Klik hier voor een infoblad om af te drukken en verspreiden


[1] Gediplomeerde gedragstherapeuten zijn te vinden in NL op www.sppd.nl


english versionnederlandse versie

Want to know more about animal behaviour and animal welfare and see some interesting behaviour cases? Then check us out regularly on facebook. For current animalytical activities and hot topics, follow us on twitter. New updates weekly!!!

Make an Appointment?

Dogs/Cats:
Tel: 0317 419120
Dutch Veterinary Referral Centre de Wagenrenk

Horses and other species:
Contact Form