Sheriff, 3 jaar oud; angststoornis en geluidsfobie

8 juni 2016

Wij adopteerden in augustus 2013 een pupje van 12 weken en wij noemden haar Sheriff. We hadden haar daarvoor bezocht bij een gastgezin in Nederland, maar ze kwam oorspronkelijk uit Griekeland. Sheriff heeft geen fijne, stabiele start gehad. Wij vermoeden dat zij te vroeg van haar moeder gescheiden is. Ze was gevonden in een doos met zeer jonge pups die gedumpt werd op een balkon in Rhodos. Vervolgens is zij opgevangen door een stichting en rond de leeftijd van 7 a 8 weken (gokken wij) is zij per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Dat is natuurlijk nogal wat voor zo’n jong hondje. Het verbaasde ons dan ook niet dat zij angstig reageerde op de buitenwereld. De eerste keer dat wij met haar buiten liepen, reageerde ze angstig, soms panisch en ze gromde en blafte als klein pupje al naar tegemoetkomende prikkels (met name naar mensen en kinderen) . Voor honden ging ze helemaal plat liggen en reageerde ze zeer gespannen. Alles wat enigszins onvoorspelbaar leek voor haar werd eerst woest aangeblaft en daarna pas besnuffeld.

 

 

 

 


Op dat moment was ik zelf gedragstherapeut in opleiding en ik was er van overtuigd dat ik haar wel zou kunnen helpen. In het begin leerde ik haar om te zitten wanneer zij iets zag wat ze spannend vond. Hiermee loste ik het mensenprobleem op (het uitvallen), maar niet Sheriff haar probleem, angst. Ze beefde. Ik constateerde snel dat dit dus geen goede oplossing was. Ik verdiepte mij in het verschil tussen gedrag en emoties, volgde lezingen, workshops, verslond boeken en ontdekte zo een nieuwe gedragstherapiemethode die mij aansprak, behaviour adjustment training 2.0, waarbij er gewerkt werd op het tempo van de hond. Dankzij deze methode ging Sheriff met grote stappen vooruit in haar gedrag, het uitvallen verminderde, mede doordat wij haar meer controle gaven om op eigen tempo informatie te verzamelen. Wij probeerden zo veel mogelijk situaties te vermijden waarbij zij in de stress zou kunnen schieten. Hoewel dit goede resultaten gaf en het ons handvaten gaf om beter met haar om te gaan, bleven wij ons zorgen maken. Ze bleef nog steeds zo angstig voor nieuwe dingen en ze kon nog steeds zo hard uitvallen als er onverwachte dingen op ons pad kwamen. Met training en therapie gebeurde er wel iets, maar het drong niet voldoende tot haar door. Ze bleef overmatig angstig, een bedreiging voor haar welzijn.

Het was uiteindelijk mede door mijn zus (psychiater) dat ik in contact kwam met mevr. Jonckheer-Sheehy. Valerie zei mij meteen dat wij met Sheriff langs moesten komen, echter, ik twijfelde nog. Ik had er moeite mee om ons hondje een behandeling te laten ondergaan waarvan ik zelf niet het fijne wist of begreep. Het was pas een half jaar later, toen ik dankzij het volgen van een gloednieuwe opleiding (getipt door Valerie) meer kennis opdeed over de neurobiologie en over de grote invloed van chemische stofjes (o.a. neurotransmitters) op het zenuwstelsel, dat ik begon te begrijpen dat er veel meer meespeelt dan alleen zichtbaar gedrag. Ik realiseerde dat er voor Sheriff wellicht iets lichamelijk niet helemaal in balans zou kunnen zijn waardoor zij nu minder vatbaar was voor training en therapie. We maakten direct een afspraak bij Valerie.

Wat mij meteen opviel is dat Valerie een zeer scherp oog heeft. Tijdens het consult werd Sheriff zo veel mogelijk met rust gelaten, maar ondertussen wel subtiel en kundig geobserveerd. Valerie kon meteen zien dat ze overprikkeld was, dat ze gespannen reageerde op onbekende prikkels en dat ze constant bezig was met scannen en het verwerken van informatie. Het duurde anderhalf uur voordat ze in staat was om op haar kleedje te gaan liggen in de spreekkamer. “Sheriff maakt graag contact, dat is een heel goed teken, maar ze wil duidelijk niet aangeraakt worden. Ze wil vooral informatie”. Dat was echt de spijker op zijn kop. Ze werd uiteindelijk gediagnosticeerd met een angststoornis en geluidsfobie. We kregen een zeer uitgebreid behandelplan mee en er werd gedragsmedicatie voorgeschreven. Ook kregen wij de opdracht om logboeken bij te houden en filmpjes te maken van de oefeningen die wij met haar moesten gaan doen. We hebben nog steeds zeer regelmatig contact met Valerie over de voortgang.

Het duurde een paar maanden voordat de juiste medicatievorm gevonden werd voor Sheriff, maar Valerie hield onze rapportages goed in de gaten, gaf waardevolle feedback en paste de medicatie aan wanneer dit haar nodig leek. Op een gegeven moment werd het gedrag van Sheriff stabiel. Ze bleef speels en alert, maar ze is inmiddels veel beter in staat om dreigende prikkels met meer rust te verwerken. Er is sprake van grote vooruitgang! Inmiddels kijken wij of we de medicatie voorzichtig kunnen gaan afbouwen. Ik ben blij dat wij deze stap genomen hebben, want zowel ik als mijn vriend constateren dat Sheriff haar welzijn er op vooruit is gegaan. Onze grootste wens is dat zij ontspannen en gelukkig door het leven kan gaan en het lijkt er nu op dat we een goede weg hebben ingeslagen, met heel veel dank aan de deskundige begeleiding van Valerie!

 

Sheriff aan het oefenen!
Liselot oefent de aandachts- en ademhalingsoefeningen met Sheriff.
Liselot is practicing the attention and breathing exercise with her dog Sheriff. Sheriff has an anxiety disorder. These exercises are based on protocols originating from Dr Karen Overall, an American Veterinary Behaviour Specialist. I use these protocols with almost all of my patients as it teaches the dogs to focus on their owner and helps them relax! It teaches them to look to their owner when they're unsure of what to do. They give the dog predictability and reliability. They can be used in behaviour modification strategies such as desensitisation and counter conditioning and above all, they enhance the bond between the animal and they're human care-taker. These simple techniques help save dogs lives! For more information on the correct performance of these techniques, see http://store.elsevier.com/product.jsp?isbn=9780323008907&pagename=searchenglish versionnederlandse versie

Want to know more about animal behaviour and animal welfare and see some interesting behaviour cases? Then check us out regularly on facebook. For current animalytical activities and hot topics, follow us on twitter. New updates weekly!!!

Make an Appointment?

Dogs/Cats:
Tel: 0317 419120
Dutch Veterinary Referral Centre de Wagenrenk

Horses and other species:
Contact Form